Tuesday, September 30, 2014

Wanita Ibarat Air Mutlak


Hari ni, salah sorang kawan talaqqiku kantoi dengan syeikh yang dia ada berhubung dengan seorang wanita bukan mahram di phone..(couple) Kemudian syeikh bagi nasihat yang sangat lembut tapi
betul-betul menyentuh hati kami semua...


sumber google


Syeikh: Kamu suka dia?

Fulan: Ya syeikh.... 

Syeikh: Kamu suka tu suka-suka atau kamu rasa dia memang yang terbaik untuk menjadi teman hidupmu, menjadi ibu untuk anakmu, menjadi pembantu agamamu? 

Fulan: Ya syeikh... Pada pandangan saya, dia yang terbaik untuk jadi teman hidup saya dan agama saya... 

Syeikh: Bila kamu akan menikahinya? 


Fulan: Lepas belajar syeikh... dalam 3 tahun lagi... 


Syeikh: Jadi kenapa kamu rosakkan dia? kamu bukan nak menikah sekarang? kamu rosakkan dia sekarang dan 3 tahun akan datang? kenapa kamu jadikan air mutlak menjadi air musta'mal tanpa sebab? bukankah dia wanita suci yang bakal menjadi ibu untuk anakmu? kenapa kamu bercouple dengannya sedangkan jika kamu sukakan dia, dia sukakan kamu, bersabarlah hingga sampai waktu kalian benar-benar ingin menikah kemudian baru kamu jumpa ayahnya dan pinang dia secara suci? Bukankah cara itu lebih suci? Wanita umpama air mutlak, mereka suci, tetapi apabila mereka mula berhubung dengan lelaki tanpa sebab, apatah lagi ber couple, wanita itu umpama air musta'mal..ia tidak boleh digunakan untuk bersuci tetapi hanya digunakan untuk perkara selain bersuci seperti basuh pinggan, basuh najis, basuh benda yang jijik dan sebagainya... apa kamu sanggup ibu untuk anakmu setaraf itu? Sesungguhnya wanita ini akalnya pendek, nafsu mereka didepankan atas segalanya, kalau lelaki datang ucapkan kata- kata palsu, mereka akan mempercayainya melebihi mereka percayakan al-quran... sedangkan lelaki memang perangai mereka hanya main-main kecuali mereka benar-benar bersedia untuk nikah, tapi sekiranya mereka belum sedia, contohnya mereka masih belajar dan sebagainya, jelas permainan mereka dengan wanita itu hanya tipu daya, tapi tipu daya semudah itu pun dapat menipu para wanita hingga membawa mereka ke ranjang perzinaan.. itu tandanya akal mereka sangat pendek... nabi utuskan para lelaki sebagai penjaga para wanita bukan perosak mereka....


Bagi kamu, couple, chatting, cakap dalam phone semua itu dosa kecil sedangkan ia jelas haram kerana allah haramkan kita untuk dekati zina.... dekati zina pun tak boleh, makna kata kalau kita masih jauh 50km dari zina, tapi 1cm kita gerakkan kaki ke arah zina itu telah haram kerana perintah ini.... jadi janganlah pandang remeh perkara zina ini... sesungguhnya ramai yang mati tanpa berzina tetapi di mahsyar kelak buku amalan mereka penuh dengan dosa zina..... apa berbaloi kau bahagia sementara dengan teman wanita yang kau tak ingin nikahi diganti dengan azab neraka yang panasnya 70x ganda api dunia?



Note : Kepada lelaki di luar sana yang gemar permainkan wanita... ketahuilah bahawa kalian adalah MUSUH ALLAH DAN MUSUH RASULULLAH! kalian permainkan para wanita yang akalnya pendek, tidak dapat bezakan baik dan buruk...memang para wanita walaupun akal pendek, tapi mereka dikurniakan sifat malu yang tinggi.... fb, phone, twitter, internet ni semua dicipta dajjal untuk menghakis sifat malu para muslimah sehingga mereka jadi umpama kucing betina yang menggoda2 kucing jantan untuk mengawan... Wanita yang berpurdah yang kononnya wanita paling pemalu (tak mau orang lihat wajah mereka) pun pamerkan gambar mereka walaupun berpurdah di fb untuk tatapan jutaan lelaki bukan mahram, mereka tanpa segan silu bergurau senda, dan sebagainya... sekarang akal mereka tidak dapat jaga diri mereka, bahkan sifat malu juga tidak dapat jaga diri mereka.. jadi siapa yang bertanggungjawab menjaga maruah para bidadari rasulullah kalau bukan LELAKI??? Lelaki yang couple2 dan yang bersayang2 dengan bukan mahram atas nama "tunang" tu.. tolonglah.... korang ada akal kuat.. korang tak bodoh.... korang nak memusuhi Allah dan rasul,itu hak korang... tapi korang kena sedar, nanti korang pun akan ada anak perempuan, korang suke ke jantan tah mana-mana berhubung, bermanja, bersayang secara haram dengan anak perempuan korang? kalau korang redha... nampak sangat korang dayus dan lelaki dayus nabi khabarkan mereka DIHARAMKAN SYURGA KEPADANYA WALAUPUN BAUNYA..... 


sumber google



InsyaAllah jangan sampai nafsu mengawal akal biar akal mengawal nafsu !




*I've read this, and maybe you should read too


Saturday, September 27, 2014

Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!

 klik tuk join



Giveaway dari Siti Aisya Ibrahim yang pernah buat Giveaway Harry Potter Postcards from Germany. Kali ini nak join jugak walaupun yang dulu tak de rezeki nak dapat.hehe :)



ANTARA HADIAH YANG DITAWARKAN

3 x maps Paris 2014



3 x poskad Eiffel Tower



 20 x keychain Eiffel Tower

Follow dan buat satu entry pasal giveaway ni tuk join :)

GIVEAWAY BERAKHIR 28 OKTOBER 2014
(jam 11:59 tengah malam, waktu Malaysia)


tag :

Friday, September 19, 2014

Dugaan yang kita lupa

☆ Sekilas pandang ☆ 





Allah tidak memberikan kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya. Firman ALLAH

  (2 : 286)  لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا 

gambar sumber google


 * إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا *


( 94 : 6 )

Sesungguhnya tiap - tiap kesusahan disertai kemudahan


Saja post untuk mententeramkan hati ini 



Friday, September 12, 2014

Doa Sakit Kepala



Baca 3 kali, tiupkan di tapak tangan dan sapu kepala. Jangan lupa baca BISMILLAH
لا يُصَدَّعونَ عَنها وَلا يُنزِفونَ




Surah al - Waqiah ayat 19

English : No headache will they have thereform, nor will they be intoxicated.

Malay  : Mereka tidak merasa pening kepala dan tidak pula mabuk dengan sebab menikmatinya.



Friday, September 5, 2014

Cara Nak Buang 'WORD VERIFICATION' di blog

Apa itu word verification?  word verification ni atau pengesahan kata. "Bende" ni selalu keluar time nak komen. Kadang - kadang kita dah rasa betul dah tapi tak betul juga. Last2 tak jadi komen.hehe

gambar sumber ziemahmud dot blogspot dot com



First tengok ni:









Done!! Kalau tak faham boleh tanya. Kebiasaannya ramai dah buat. Tapi kalau sesekali itu terkena tension gak.haha



Tahniah Pemenang Mrs Mustache Bloglist

Seperti yang dijanjikan...











SENARAI PESERTA




  1. http://nurainahanis.blogspot.com/2014/08/segmen-bloglist-mrs-mustache.html
  2. http://syazdanny2329.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  3. http://ckecilberbicara.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  4. http://karyamahirah.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  5. http://fuzamusa.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  6. http://cikna136.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  7. http://jom-santai-aje.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  8. http://kecekkira.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  9. http://www.aimisyahirah.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  10. http://coratcoretsibudaktembam.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  11. http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  12. http://www.mialiana.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  13. http://insan-kecil.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  14. http://myimpiannaad.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  15. http://hijaukoko.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  16. http://ainimrashihah.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  17. http://acikwatie.blogspot.com/2014/08/segmen-mrsmustache-bloglist.html
  18. http://najihah-syuhada.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  19. http://ummiammararif.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  20. http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  21. http://cahayaalammaya.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  22. http://mamapapaamir.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  23. http://aunidenovella.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  24. http://eurukaseven.blogspot.com/2014/08/segmen-mrsmustache-bloglist.html
  25. http://sallyyatiey.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  26. http://sitizawiah95.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html
  27. http://izzeyda.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html

Thursday, September 4, 2014

Koleksi Soalan Muet Writing 2010 - 2015

suka aku nak letak gambar apa.hehe gambar sumber google

**LATEST UPDATE : 14 FEB 2016**
MARCH 2016
**COMING SOON
NOV 2015
There is a strong link between reading and academic success. Discuss. 

JULY 2015

MARCH 2015
Many tragedies can be avoided if people take preventive actions. Discuss. You should write at least 350 words.

NOV 2014
Playing computer games is beneficial for everyone. Discuss.

JULY 2014
"The imbalance between the number of boys and girls pursuing university education creates social problems." To what extent is this statement true? Discuss.

MARCH 2014
The trend today among youth is to own the latest technological gadgets such as mobile phones and other devices. Is this a healthy development among young people? Give your opinion. You should write at least 350 words.

NOV 2013
“The most important factor which contributes towards a person’s success is himself.” Do you agree with the statement? Justify your stand, giving relevant examples where appropriate.

JULY 2013
“Everyone should aim to become a millionaire by the age of 35.” Discuss. You should write at least 350 words.

MARCH 2013
Man’s careless attitude is the main cause for the destruction of the environment. Discuss.
NOV 2012
“Women make better leaders than men. “Do you agree? Discuss.
JULY 2012
“Students’ participation in co-curricular activities has been made one of the criteria for entry into universities.” What do you think of this requirement? Give your opinion and support it with reasons.
MARCH 2012
“Education is the most important factor in the development of a country.” Discuss.

YEAR END 2011
 “A person career choice should be determined by his or her interest.” Discuss

MID 2011
The most valuable thing in life is friendship. Do you agree? Discuss. You should write at least 350 words.

YEAR END 2010
In an arranged marriage, the choice of a husband or wife is made by parents or elders. What do you think of this practice in today's society? Discuss. You should write at least 350 words.

MID 2010
The world today is turning more to an electronic communications such as the e-mail, Facebook and short Message System (SMS). What is your opinion of this growing trend? Discuss. You should write at least 350 words.

YEAR END 2009
People commit crime for selfish reasons. Discuss. You should write at least 350 words.

MID 2009
Information and communications technology (ICT) is the cause of today's many social ills. What is your opinion? Support your answers with examples. You should write at least 350 words.

YEAR END 2008
"People are becoming more materialistic. They are concerned with making more money and what money can buy." What is your opinion on being materialistic? You should write at least 350 words.